2009 m. lapkričio 14 d., šeštadienis

10 tukst laipteliu

Pries keleta dienu atlikau piligrimini zygi tikraja to zodzio prasme. Salia miestelio Junagadh yra Girnar kalnas, kuriame isikuriusios Jain ir Hindi religiju sventyklos. Knygoje rasome, kad jas pasiektum, reikia kopti daugiau nei 3000 laipteliu iki Jain (nezinau, kaip lietuviskai tai turi buti) sventyklu komplekso, o tada dar lieka 7000 laipteliu ( i virsu, i apacia, vel i virsu, ir vel i apacia, kol pasieki kita kalno virsune su mazute Hindi sventyklele - is viso 10 tukst laipteliu. Bet as itariu, kad tie 10tukst laiptu yra pirmyn-atgal, nes sunkiausia dalis buvo uzkopti pirmuosius 3 tukst. pakopu.
Gerai pailsejusi ir pasimegavusi Jain sventyklu groziu, taika ir ramybe, tesiau kopima i kitas virsunes. Kadangi Hindi sventyklele nera tokia svarbi piligrimams, tai palyginus nedaug indu kope kartu - praktiskai susidraugavau su visais piligrimais:
-du Hindi Sadhus (isversciau - vienuoliai), vienas ju 26 metu, kitas - 72 metu amziaus - jaunesnysis daugiau maziau kalba angliskai;
-grupele - suauges vyras, dvi suaugusios moterys ir kokie 8 vaikai 7-15 metu amziaus, nei vienas nemokejo angliskai, bet buvo labai labai draugiski;
-dvi mazdaug 35-40 metu sesetys su paaugliu sunumi - puikiai pavyko su jomis susikalbeti, viena seseru puikiai kalba angliskai.
-Buvo dar kokios 3 grupeles piligrimu, bet su jais neteko bendrauti

Kopimas i Hindi sventykla buvo savotiskai ekstremalus - reikia uzkilti i kalno virsune, tada nusileisti zemyn ir kilti i kito kalno virsune. Kadangi buvom pakankmai aukstai, vejo gusiai buvo labai stiprus, kartais buvo baisu, jog gali tiesiog nupusti nuo laiptu. Pakankamai salta buvo virsuje - gerai, kad turejau skara, galejau kazkiek apsigobti. Be to pradejo lynoti - laiptai tapo labai slidus, vejo gusiai stiprus, o laiptai ne visadau turejo kazka panasius i tureklus ar vieneles, uz ko galima buti prisilaikyti. Tai vat, visi piligrimai laikydavosi daugiau maziau kartu, kad butu sokia tokia parama. Labai labai draugiska, silta atmosfera :)

Uzkopus i pati virsu ir pabuvojus sventykleleje (na nelabai ispudinga ji buvo...), duodami pietus piligrimams lekstese-lapuose, puodeliuose irgi suklijuotuose is lapu. Valgoma aisku rankomis :)
Papietavus leidausi i apacia. Kojos buvo labai pavargusios, tiesiog drebejo, tad palengva palengva lipau zemyn. Laika skaiciuoti pradejau nuo Jain sventyklos - tuos 3000 laiptu zemyn lipau kiek daugiau nei pusantros valandos. Suma sumarum, visa kelione uztruko 8 valandas - nepaisant nuovargio ir ziauraus raumenu skausmo - buvau labai patenklinta ir tikrai kartociau ta pati zygi.

Siuo metu esu ramiame turistu miestelyje Diu, ilsiuosi ir gydausi raumenu skausma ir... moraliskai ruosiuosi kitam piligriminiam zygiui i kalna... bet jis turetu buti vienas juokas - tik 3200 laipteliu :)

2 komentarai:

  1. Saunuole mergaite! didziuojames tamstos istverme ir linkime dar daug graziu ispudziu bei geru zmoniu aplinkui! rasele+vaidas

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveika,

    didžiuojuos tavimi ir džiaugiuos, kad įveikei šį piligiriminį žygį. noriu pasidalinti ir aš savo žygiu (nevisai piligriminiu, bet taip pat reikalavusiu daug ištvermės)
    turbūt pameni mūsų planus ir kalbas apie kelionę į Ispaniją? :)
    taigi, teko pakopinėti ir mums visiems po kalnus. traukinuku iš Barselonos nuriedėjome iki Monistral/Monistrol miestelio, kad galėtume savo akimis pamatyti žymųjį Monserat vienuolyną, įsikūrusi kalnuose (700m virš jūros lygio). su pietų pertraukėle ir kitais mažais pailsėjimais kopėme apie 2 val. dabar gailiuosi, kad mes nesuskaičiavom laiptukų, kuriais buvo žymiai lengviau lipti, nes šalia jų buvo turėklai. na, didžiąją dalį kelio ėjome grublėtu paviršiumi. laiptukų nebuvo tiek jau daug..tad ir nekilo mintis jų skaičiuoti.. :) sunkoka man buvo lipti, bet kai pasiekėme tikslą, didžiavaus savimi ir mumis visais, nes pasirinkome patį ilgiausią ir sudėtingiausią keliavimo būdą į kalnus, plg. kokie buvo sugalvoti ir įrengti turistams (keltuvas, traukinukas, autobusas, taxi).
    kitą dieną pajutome kopimo pasėkmes, kai reikėjo riedėti su rolikais :)) ilgai neištvėriau ir nešiaus riedučius rankose, po to kuprinėje..
    Barselona - ne pats tinkamiausias miestas važinėti rolikais. turiu omenyje, kelio kokybę, eismą ir didžąją dalį centrinio miesto. Barselonos pajūrys ir pakrantės - visai kas kita ;)
    Evaldas ir Andrius trup. filmavo. kai paruoš įrašą, įdėsim į riedek. lt psl. galėsi žvilgtelt ;)
    laimingai *

    AtsakytiPanaikinti