2010 m. kovo 1 d., pirmadienis

Happy Happy Holy!!!

Siandien svenciame Holy. Gal per kokias tai zinias pamatysit vaizdeliu is Indijos - zmones soka ir "svaidosi" dazais. Visi vaiksto spalvoti - veidas, plaukai, rubai. Dziugavimu ir sveikinimu su kaupu. Labai mielas ir grazu. Gal panasiai kaip pas mus Naujieji metai svenciami. Visi vaiksto su dazu maiseliais ir sutike pazistamus, draugus, juos "nuspalvina" - "Happy Happy Holy!".

Sita svente galima sakyti tesiasi dvi-tris dienas. Prasidejo vidurnakti - specialioje vietoje prie vienos is sventyklu visa nakti buvo deginamas lauzas. Man dalyvauti neteko, taciau isgirdau tokius pasakojimus: kiekviena seima kazkokio tai proceso budu (nesupatau aiskinimo) "nuima"blogumus is kiekvieno seimos nario ir "perkelia" i dziovinta karves mesla (jau minejau, kad su karves meslu jie daro begales begales dalyku). Ta dziovinta mesla - lekstes pavidalo ovala- nunesa i tam tikra specialia mantru ir lauzo vieta ir sudegina. Kad meslas dega gerai, suzinojau dar is saltojo keliones periodo - visur - ir Haridvare, ir Vrindavane, ir Delyje vakarais deginami meslo lauziukai. Meslas - tai tiesiog prakura, kvapo aisku jokio (neskaitant lauzo kvapo). Taigi, visu blogybes yra sudeginamos per nakti, o ryte zmones susirenka pelenus ur pelenais nubrezia bruksni kaktoje ties vidine (treciaja) akimi ar ties siela (ivairiai jie patys aiskina) - kaip palaiminima. Ir sako, kad tai yra zymiai svarbiau ir efektyviau negu sventyklose kunigai uzbrezia - efektyvu visiems metams. Tai va, gavau ir as toki palaiminima - dar pries pat rytui isaustant :)
Sekanti diena (ty siandien) turetu buti karves meslo festivalis - svaidymasis meslu. Bet tai jau retai kur tevyksta - gal tiktai maziau moderniose vietose - giliame kaime ir pan. Taigi Khajuraho torkios atrakcijos nera. Khajuraho si diena - tai spalvu diena. Sausu milteliu diena. Vat ir mano veidas visas rozinis su trupuciu geltonos ir zalios sia diena buvo :) . Ai, dar kazkas i plaukus pribere sakyciau dziovintos "zelionkes" - mano pirstai zali zali, nenusiplauna, o ryt ir plaukai zali bus :)
Ryt bus pagrindine spalvu diena - kol kas tiksliai nezinau, bet pasakoja, kad zmones taskysis skystais dazais, tikriausiai gerokai rimtesniai. Gali buti, kad kokia savaite ar dvi teks vaikscioti nuspalvintu veidu.
Kaip ten bebutu, svente labai nuotaikinga :) Happy Happy Holy!!!

Ir su pirmaja pavasario diena! Pas mus cia kasdien vis karsciau ir karsciau. Net keista, kad dar pries gera menesi paltuko norejosi. Dabar vidurdieni per karsta vaikstineti.
kaip supratot, as vuis dar Khajuraho. Apziurejau izymiasias kamasutros sventyklas - tos kamasutros ten laabai mazai, tik po keleta figureliu ant kiekvienios sventyklos. Ispudi daro tai, kad 1000 metu senumo sventyklu kompleksai yra taip gerai isilaike. Labai grazu, nors...apziurejus kokius truis sventyklas, kitos atrodo tokios pacios. Ir kadangi tai tik istorinis monumentas, jokios s[pecialios atmosferos nera. O vat visai salia yra veikianti Shyvos sventykla. Kazkuri tais vakara nuejau i puja - kazkas panasaus i pamaldas. Vat ten tai gera gera atmosfera. Tikiuosi dar karta nueiti, bet - ryt negaliu, mat pries apsilankant sventykloj, reikia nusimaudyti. O maudytis kaip ir negalesiu,, nes spalvu nusiplauti negalima visa diena :) O dar sekancia diena iskeliausiu i Varanasi. Na bet ziuresiu, kaip gausis... Go with the flow...
Mudu su Kalu padarem dvieju dienu isvyka motociklu - gal mazdaug vrs 60+30 km nuo Khajuraho - Kalindzer ir Ajalgar (ar kazkaip panasiai). Apsilankem dviejuuose gal ne per geriausiai islaikytuose fortuose, kurie butent tuom ir zavi, jog labiau panaseja i dideli parka ar tai dziungles su tam tikrose vietose esanciom sventyklom ir rumu liekanom. Kelione buvo labai ispudinga, tik gal kiek pavargdavau nuo sedejimo ant motociklo - grizinejanty namo vaziavom daugiau nei keturias valandas. O man tai yra daug - labai uzpakali paskausdavo.
Vienoje is sventykleliu ivyko galima sakyti laimingas nutikimas. Basomis (naturalu - juk buvom sventykloje!) lipome laiptukais zemyn is arciau apziureti oluose iska[ptuoto sokancio sShyvos, kol staiga Kalyu, besileidziantis pirma manes staigiai atsoko. MAt koja jis vos nepadejo ant laiptuko tiesiai tiesiai pries pat gyvates galva... Jei netycia nebutu paziurejes zemyn, peda butu atsidurusi pora centimetru pries pacia gyvate, nuodinga zinoma. Sioksd toks sokas buvo. Bet veliau apkalbejom, kad ivyko bent keli laimingi atsitiktimumai - visu pirma, jog ne as ten buvau (nedaznai sutinku gyvaciu,, tai turbut nebuciau sureagavusi), antra - kad paskutine sekunde Kalu paziurejo zemyn ir isvenge ikandimo. VAt taip laimingai (nes nieko blogo nenutiko) mes ir pakeliavom.
Na gana, prirasiau jau begales. Datr karteli - Happy Happy Holy!

1 komentaras:

  1. Sveika Neringa. Sauni tavo kelione!!! Saunuole tu. Smagu, kad tau viskas gerai sekasi. Sia svente norejau ir as pamatyti, esu maciusi tik per televizija. Isivaizduoju kaip grazu! Pasiilgau taves

    AtsakytiPanaikinti